Lufs och tornet (Södervärns vattentorn)

Publicerat: 11 mars, 2011 i historia, hus, malmö, Nobelvägen, södervärn, VattentornLufs och tornet

Vänner! Så var det fredag igen och dax för ett nytt hus. Att kalla veckans hus för hus är inte helt korrekt, men byggnad kan vi väl gå med på. Kärt torn har många namn men Södervärns vattentorn är det officiella.

I början av seklet skötte de två vattentornen vid Pildammarna och Backarna vattenförsörjningen i Malmö. Men när arbetarstadsdelarna växte kring sekelskiftet blev det litta väl torrt i rören. Man var tvungen att bygga ett nytt vattentorn. Stadsarkitekten Salomon Sörensen fick uppdraget att rita tornet. Det kostade drygt 300 tusen och stod klart 1916. Resultatet blev en av Malmös praktbyggnader. Stilen var påverkad av både jugend och nationalromantik, och kallades muskulös i samtida beskrivningar. Jag har hört andra kalla tornet för mycket, mycket annat.

Alldeles sidan om tornet fanns tills i fjol en plaskdamm med en gräsmatta. Här har traktens barn badat i årtionde. Det här var arbetarnas egen swimmingpool. Några kallade den för Söderhavet, men för de flesta var den bara Plaskedammen, vilket var ett bra och beskrivande namn. Vattnet gick upp till knäna och var pissljummet. På gräsmattan trängdes solande hemmamammor med bollspelande pågar. Kiosken på Nobelvägen försåg söderhavsgästerna med gottis och gräddbulleskum i strut, frys var en lyx som ännu inte hade nått den gröna lilla kiosken på hörnet, så glass var uteslutet.
Alla mina barn har badat här som små och själv låg jag också och plaskade här som liten. Beväpnad med lite saft och några mackor kunde man stanna hela dagen. Den stora klockan på Södervärnskolans vägg förkunnade tiden och visade när det var dags att gå hem.

Kring 1980-81 blev jag bekant med en man. Vi kan kalla honom för Lufs, för det gjorde han själv. Lufs var en märklig figur med märkliga idéer. Han såg ut som han hade rånat en UFF-låda och hade två flätor i det långa blonda skägget. Håret stod på ända och han skrattade jämnt. Lufs var väl en bit över tjugo när jag träffade honom första gången . Då hade han nyss varit på semester i Amsterdam. Han hade gått dit, stannat ett par dagar och gått hem igen, …det tog en sommar. I bland gick han omkring med en skylt och demonstrerade på stan. Hata data. Det hade han skrivit på sitt plakat som han gick omkring med. -Ah snälla, hata data, bad han snällt de förbipasserande malmöborna. Han var den sortens man som helt själv utgör en sort.
En kväll hade Lufs varit hemma hos vännen Richard som bodde med ett rivningskontrakt på Monbijougatan. Efter att ha druckit the och diskuterat Marx några timmar lämnade Lufs lägenheten. Klockan var närmare tolv när han tog kökstrappan ner, och gick ut över bakgården. En källardörr stod öppen och av ren nyfikenhet gick Lufs ner i källaren i det gamla huset. Där råkade han hitta lite begagnade målargrejor, bl.a en femliters målarburk med vit färg. Han stod väl där en stund och kollade på burken innan han bestämde sig. Han skulle sprida sitt budskap med hjälp av sitt fynd och alla skulle se det! Han tar burken, och en sån där pensel man slaskar på tapetklister med, med sig, och knallar bort mot Möllan, köper en korv i kiosken på torget och tar Sofielundsvägen ner till vattentornet vid Södervärn. Det glittrar av gatljusen i plaskdammen och det står en smal byggnadsställning rest mot tornet

Jag tror det var 1982*, ett par av plåtarna på koppartaket på vårt vattentorn hade börjat lossna. Risken var överhängande att de skulle falla ner. Man tillkallade därför en plåtfirma som reste en byggnadsställning för att nå taket och reparera skadorna. Den höga smala ställningen stod nu kvar efter att plåtslagarna var klara med sitt jobb. Det var mörkt och Lufs hade nästan 54 meter att klättra med sin burk.

Men han tog sig upp, ända upp till de nya kopparplåtarna. De var helt blanka och nya. -Ah de e synd, sa han till sig själv och klättrade ner en bit. Ner till den murade väggen. Här kunde han öppna burken, kasta ut locket som en frisbee i natten och sätta igång. Han arbetade länge och noga innan han klättrade ner igen.

Väl nere korsade han kvickt Spårvägsgatan och satte sig på trappan till Södervärnsskolan, rullade en cigg och beundrade sitt verk. Strax under koppartaket, på den röda tegelväggen, stod där nu med stora vita blockbokstäver: ”HATA DATA”.* Han satt nöjd och rökte en stund. Men när första morgonbussen rullade förbi, då reste Lufs på sig och gick hem.

Plaskedammen är idag borta men vattentornet står kvar och används faktiskt fortfarande och rymmer 2 300 kubikmeter vatten.
Man tvättade så småningom bort texten på väggen . Men på tornets södra sida, strax under de nyare takplåtarna i koppar, kan man än idag se ett ljusare område i teglet. En tvättad rektangel som ett spår av Lufs, mannen som hatade data.

Stephan

* Det har visat sig så här i efterhand att det var i April 1983 och att han faktiskt skrev ”Mörda bilar” också! Bild finns här.

Jag och Lufs ett år senare.

Foto: Thomas Sjöberg

kommentarer
 1. Tina R skriver:

  Stephan!
  Du ger svar på många frågor som cirkulerar i mitt huvud! Skalt att få reda på sånt man undrat över!
  TACK!!
  En superblogg=)))

 2. Öbbe skriver:

  Ha, ha, ha den mannen var en skön figur. Hade glömt att han kallade sig för Lufs, man brukade kalla honom för just Hata Data.

 3. Arne skriver:

  Återigen en härlig historia från en man, som verkar kunna det mesta som rör Malmö.

 4. anette skriver:

  Vilken härlig historia! Jag minns faktiskt inte Lufs, konstigt. Måste man verkligen vänta en hel vecka på nästa hus? Can´t wait!!! ❤

 5. Micke skriver:

  Denna episod har jag totalt missat men var ju väldigt sällan i det området vid den tiden

 6. Anne-Lie Kronohage skriver:

  Undrar om LUFs hade HATAT DATA idag!!? Jätte kul att få höra berättelsen som var ny för mig! Minns att jag varit och badat i plaskedammen som liten några tillfällen. Vatten tornet har också ett annat namn i kvinnors mun , men det kan jag inte nämna här! Tack för en härlig berättelse..!!! :-))

 7. Jonas Nirfalk skriver:

  Det var ju inte bara så att han tyckte att vi skulle HATA DATA. Han hade dessutom tillägget MÖRDA BILAR. Nog så viktigt.

  Fantastiskt kul blogg, förresten Stephan!

 8. Christina skriver:

  Fänglande om en udda person, I like it!

 9. agneta skriver:

  Roligt och intressant berättat om Lufs och vattentornet. Tusen tack. Agneta

 10. Anna Opazo skriver:

  Längtar till nästa fredag. Vet du vad som hänt Lufs? Jag visste inte att han kallade sig så men minns honom.

  • malmohus skriver:

   Jag har ingen aning om vart han tog vägen, men vi får hopppas att han har det fint.

   • tobbe skriver:

    det sista jag hørde från honom efter amsterdamsturen var nær han skulle cyckla till spanien,det var væl 84 tror jag,sen såg vi aldrig honom igen,det ryktades att han var fd elitsoldat men jag vet inte om det ær sant

 11. pbloggen skriver:

  Tack för att du tar mig med på resor tillbaka i tiden i min egen lilla stad.
  Jag blir nyfiken på hur du vet allt…

  Önskar dig en skön helg i vårens tecken!

 12. Peter Fahlcrantz skriver:

  Trevlig blogg. Jag återkommer

 13. stinamans skriver:

  Fantastisk bra log. Så intressant att läsa. Jag växte upp vid vattentornet. Fortsätt i denna stil – jag väntar med spänning.

 14. Bibbi Kruuse skriver:

  Tack, Stephan!
  Alltid lika härligt att höra sådant man missat. Har aldrig hört talas om denna mannen för på -80 talet hade jag flyttat ut till Oxie sedan länge . Däremot har ”Plaskedammen” varit såväl mitt som övriga arbetarungarnas sommarställe under barnaåren. Vi som hade föräldrar som inte kunde ta ledigt och åka till stranden fick roa oss med varandra. Många lekkamrater i olika åldrar, små- och storasyskon som drog iväg från Kristianstadsgatan till Södervärn fann på egna lekar överallt, så det var en kreativ tid. ”Fransbröbollar” och ljummen ”hallonlimenad” var den ”nyttiga” maten man hade med sig och för min del, ofta ett kladdet chockela. Fan va man va gla:)
  Ser fram emot nästa hus.

 15. Uffe Larsen skriver:

  Jag har inte sett ”Lufs” på många år men ”mamma Lufs” bor fortfarande kvar på Kv. Stenbocken bara ett stenkast ifrån vattentornet, såg henne för ett tag sen utanför ICA möllevången.

 16. Eva M skriver:

  Jag vill inte vara sån men…

  Vattentorn har väl inte med själva vattenförsörjningen att göra? Det är väl ren fysik? Alltså att om man har en mängd vatten i en viss höjd (ja, en viss mängd ska ju till), så styr det hur högt vattennivån kan nå i husen, så att man slipper ha pumpar i varje hyreshus. Alltså var problemen att husen blev högre än vad vattentornen var, och att det därför blev torrt i kranarna.

  • malmohus skriver:

   Utan att vara någon vattenexpert så vill jag nog påsta att vattentornet har med vattenförsörjningen att göra, liksom alla rör, kranar och kopplingar i systemet. I övrigt kan jag bara ge dig helt rätt.

   Stephan

   • TC skriver:

    Visst har de med vattenförsörjningen att göra. Men Eva har lite rätt där. Pildammstornet är ”felkonstruerat” och därför behövdes Södervärnstornet.

    Tack för ytterligare en trevlig text!

 17. Anne skriver:

  Tror jag hittat en favoritblogg 🙂 Fanns en plaskedamm i Rörsjöparken och även en på Ellstorp…undrar om de finns kvar?

  • Eva skriver:

   Hej ja det gör dem men jag tror att Ellstorp inte fylls på längre med vatten men Rösjö görs. Hälsning Eva

 18. Gert-Ove skriver:

  Plaskdammen här var en del av sommaren under min uppväxt, bodde då på Jespersgatan, känns nästan som man skulle kunnat vara med på bilden, som jag aldrig sett tidigare.
  Lufs har jag aldrig hört talas om, en spännande figur och en story som har gått mig helt förbi, Fantastiskt!
  Enligt min morfar som varit med om att bygga tornet, kallades det för ”Ett pittoreskt inslag i Malmös stadsbild”

 19. Eva skriver:

  HEj Det gick många roliga historier om just detta torn. En var att ”En gammal dam frågade parkgubbarna som gick och räfsade i planteringarna nedanför tornet vad kallas detta torn? Då sa en av gubbarna det kallas för penistornet, damen blev röd i huvudet men sa ja då är det väl er man kallar för flatlössen då” Hälsning

 20. Olga skriver:

  Tack för en bra blogg! Jag har faktiskt undrat över den där ljusa fläcken på tornet, och är glad att det finns en sådan härlig story bakom den, att det inte bara är någon mindre lyckad omfogning! Nu kommer jag tänka ”hata data” varje gång jag ser den.

 21. László Fodorpataki skriver:

  Härligt Stephan, fantastisk läsning, verkligen! Jag passerade förbi tornet häromdan och upptäckte att den gamla plaskdammen är igenfylld och numera omvandlad till ett litet konstgräsplan. Arbetet är så gott som färdigt, de håller på att resa staket runtom så att bollarna inte hamnar på Nobelvägen.

 22. Myndel skriver:

  Är nästan helt säker på att Lufs egentligen hette ”Palle”. Han rörde sig runt i Malmö vid den här tiden, och jag träffade på honom på bland annat Restaurang Oscar som låg i en liten galleria i hörnan Södergatan-Skomakaregatan. Här samlades arbetslösa ungdomar för frukost och roulette på förmiddagarna under våren 1984. Under denna period befann sig mina föräldrar utomlands, vilket hade föranlett att de hyrde ut sin sexrummare i Slottsstaden till en av moderns arbetskamrater. Jag hade själv tillbringat dryga halvåret utomlands tillsammans med föräldrarna, men kände att det fick vara nog. Därför fick jag flytta hem till Malmö igen, och blev på så sätt sambo med moderns arbetskamrat (en kvinna på dryga 30).
  Det föll sig iallafall så att Palle hängde med upp en helg på någon form av efterfest, och när arbetskamraten så småningom kom hem från sina äventyr, såg Palle sin chans och laxade kraftigt på arbetskamraten. Hon flydde snabbt och återkom inte förrän tre dagar senare, då hon också fick mig att djupt och innerligt garantera att Palle i fortsättningen aldrig fick sätta sin fot i lägenheten.
  Jag hörde vidare att han egentligen bodde i en grop på Bulltofta, och att han så småningom blev yrkesmilitär någonstan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s